Военно-апелативният съд  оправда и на втора инстанция ген. Димитър Шивиков

...
Военно-апелативният съд  оправда и на втора инстанция ген. Димитър Шивиков
Коментари Харесай

Втори съд оправда ген.Шивиков по дело, започнало по анонимен сигнал

Военно-апелативният съд  оправда и на втора инстанция ген. Димитър Шивиков за длъжностни закононарушения, като удостовери извода на Военния съд в Пловдив, че следствието против него е почнало нелегално по неизвестен сигнал, без да са изложени каквито и да е данни за осъществено закононарушение, съобщава  Това е едно от делата, които стопираха кариерата на генерала и блокираха опцията да заеме позиция в командването на НАТО преди 5 години. 

Според прокурорското обвинение той е направил 13 длъжностни закононарушения, с които е предизвикал вреди на „ Сухопътни войски “ за близо 44 000 лв.. Шивиков е упрекнат, че предоставял полево съоръжение на общините в Карлово, Клисура, Калофер и на локалното ловно сдружение за разнообразни тържества. Ставаше дума за палатки, тави, черпаци и друга посуда, за която не е бил желан наем. Военнослужещи пък били изпращани да оказват помощ в подготвяне на храна за тържествата, като генералът ги компенсирал единствено с почивни дни. Едно от обвиняванията беше обвързвано с това, че Шивиков е изпратил бойци да ремонтират жилището му, а друго беше, че е задържал за няколко дни шофьорската брошура на боец.

Всичко обаче почнало през март 2015 година точно около ремонта на жилището. Тогава на горещия телефона на Военна полиция бил получен неизвестен сигнал, сякаш на комшия, който се оплаква от звук при ремонта на жилището на Шивиков.

„ Добър ден, пожелах да се жалвам, че от 2-3 седмици, бойци май от поделението в ***, вършат ремонт на жилището на ген. Димитър Шивиков. Те непрекъснато подвигат звук и не се преценяват с нищо и споделят, че това е жилището на ген. Димитър Шивиков. Моля Ви, за подпомагане и за инспекция на сигнала “, съобщил мъжът. След по-малко от два часа в жилището отишли чиновници на „ Военна полиция “, разпитали работещите бойци, които споделили, че оказват помощ на доброволни начала и са в отмора, защото употребили обезщетения, а единият бил и кум на Шивиков. Съпругата на генерала обяснила, че в никакъв случай не е имало недоволство от съседи, само че им бил формиран протокол за съблюдаване на дневната тишина, а след инспекцията била направена докладна. След това материалите били изпратени на Военно-окръжната прокуратура в София.

Военният съд в Пловдив одобри, че точно този сигнал е послужил за начало на досъдебното произвеждане против Шивиков, което е в нарушаване на Наказателно-процесуален кодекс, защото в него нямало данни за осъществено закононарушение.

В хода на делото е бил изработен опит да се обясни кой е създател на анонимния сигнал, само че той останал несполучлив. В обясненията си пък Шивиков споделя, че анонимният сигнал не е от „ засегнат комшия “, а от телефонен номер на към момента незнайна конструкция. По думите му, част от очевидците по делото били заплашвани, а върху един от тях била оказана насила от сътрудник на ДАНС. Според генерала задачата е била да бъде злепоставен, защото обвиняването му е било повдигнато единствено няколко дни, откакто станало ясно, че е номиниран за заемане на интернационална служба в НАТО.

Решението на съда  не е дефинитивно и прокуратурата може да го стачкува пред Върховния касационен съд.

Това е трето дело против ген. Шивиков, който предходната година  за заграбване и документни закононарушения, осъществени до момента в който е бил народен пълководец на 18-ти контингент на България в Афганистан. В края на делото обаче даже и прокурор Мария Михайлова от Върховната касационна прокуратура не поддържа пред Върховен касационен съд митинга против оправдателната присъда на Военно-апелативния съд.

Ген. Шивиков беше обвиняем за това, че като народен пълководец на 18-и контингент на България в Афганистан през лятото на 2010 г. е присвоил военно имущество за 10 225 лева - които трябвало да бъдат раздадени като безплатна помощ за локалното население. В края на задачата част от това имущество е останало нераздадено и вместо да бъде предадено на идващия контингент, ген. Шивиков разпоредил да бъде върнато в България. Според прокуратурата е извършено и документно закононарушение, като в разказа на товара генералът е записал, че това е доставка по линия на Гражданско-военното съдействие. По делото било открито, че военнослужещите възнамерявали да дарят нераздадените одеяла и дрехи на деца от домове за сираци в България.

Върховен касационен съд дефинитивно оправдава ген. Димитър Шивиков с аргумента, че въпросното имущество не е било връчено на командира в кръга на службата му и не се води имущество на българската войска,  към което той да има отношение като длъжностно лице, а е било предопределено за разпределяне на локалното население.

Другото неприключило дело против Шивиков е отново за длъжностни закононарушения, свързани обаче с това, че е нарушил ритъма на физическата подготовка на бойците, като им разрешил да вземат участие във военни шампионати по футбол, които те спечелили, за което пък получили по няколко дни отмора като премия. Военният съд в Пловдив оправда Шивиков и по това дело, само че преди няколко месеца втората инстанция го върна поради липса на претекстове.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР